Kategoriat
Lappi

Startup Lapland – uusyrittäjyyttä

Startup Lapland oli Lapin Ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston toteuttama hanke jonka tavoitteena oli edistää startup-kulttuuria ja uutta yrittäjyyttä Lapin alueella.

Tavoitteena oli tuottaa uutta osaamista ja uusia lähestymistapoja toimintaympäristön muutosten aiheuttamiin haasteisiin. Periaatteena oli niin sanotun ketterän kokeilun menetelmä.

Lapissa yrittäjyydellä on pitkät perinteet, etenkin matkailun puolella. Kansainväliset verkostot ovat tuoneet alueelle myös ulkomailta kotoisin olevia uusyrittäjiä. Rovaniemellä on noin 170 yritystäjoissa omistajiin kuuluu muita kuin kantasuomalaisia.

Kaupungissa yrittäjiä palvelee Business Rovaniemi. joka järjestää myös yrittäjille suunnattua kasvuohjelmaa nimeltä Lapin kasvupolku. Yhteistyökumppaneina on runsaasti alueella toimivia yrityksiä sekä julkisyhteisöjä, ja se on osa valtakunnallista Kasvu Openia.

Vuoden 2017 ohjelmassa pääpalkinnon nappasi Arctic Superfoods joka tuottaa superfoodia pohjoisen marjoista ja villiyrteistä. Asiantuntijoiden kahden päivän maksuttoman sparrauksen saivat myös Arctic Factory, Omapaja Oy, Beyond Arctic Oy, Aurora Product Development, Aurora Powertrains Oy ja Arctic Ice Cream Factory Rovaniemeltä, Virta Tuotanto Kittilästä (Sirkka), Lappiporras Oy ja Suomen Salpa Oy Kemistä (Lautiosaari), Arctic Queen/ Unique Design Ivalosta, Meän Liha Tervolasta yhdessä Leivejoen Lihan kanssa Rovaniemeltä (Muurola), Kylmämaan Ohjelmat Oy Kolarista (Ylläsjärvi) sekä Zarja Ranualta (Impiö).

Monien näiden kasvuyritysten toiminnassa Lappi näkyy vahvasti muun muassa paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisessä. Kotiseutu näkyy myös design-tuotteissa.

Yksi esimerkki arktisesta innovaatiosta on SnowBrick joka valmistaa lumiharkkoja rakentamiseen. Näitä käytetään muun muassa sesonkimajoitukseen igluissa.