Kategoriat
Lappi

Lapin peliala

Suomen peliteollisuuden keskus on edelleen pääkaupunkiseutu, mutta eri puolille maata on syntynyt pienempiä keskittymiä. Näiden elinvoimaisuudessa on aaltoilua sillä peliala on tuulinen ja startup-yrityksiä syntyy, kuihtuu tai myydään pois nopeassa rytmissä.

Jo pitkään Tampere ja Oulu ovat olleet kisassa kakkossijasta. Oulussa syntyneitä pelifirmoja ovat muun muassa Fingersoft ja Farmind. Tampereella on ollut pieni etulyöntiasema yliopistonsa ansiosta, sillä siellä on tehty pelitutkimusta, toisaalta Oulu lähti haastamaan Fingersoftin perustaman pelikampuksen eli Oulu Game Labin kanssa vuonna 2017.

Pohjois-Suomesta löytyy peliosaamista myös Oulun ulkopuolelta. Kajaanin ammattikorkeakoulu mainostaa Suomen parasta pelialan koulutusta sekä tradenomi että insinöörilinjoilla.. Siellä voi opiskella pelituottajaksi, peliohjelmoijaksi tai peligraafikoksi. KAMK on maan ainoa Sony Playstation First Academic Partner. Kaupungissa järjestetään myös vuosittainen Northern Game Summit-tapahtuma.

Lapissa pelialaa voi opiskella Lapin AMK:ssa ja Yliopistossa Rovaniemellä. Opiskelijoiden yhteisö tunnetaan nimellä Rovaniemen Pelilabra eli IGDA Finland Rovaniemi Hub.

Toistaiseksi Lapissa koulutetut pelialan ammattilaiset ovat kuitenkin perustaneet firmansa etelämmäksi. Esimerkiksi sittemmin myyty Small Giant Games piti pääkonttoriaan Helsingissä, vaikka taustalla oli Lapin yliopiston opiskelijoita.

Edelleen pohjoisella on siis haastetta osaajien houkuttelussa pysymään kotiseudullaan tai peräti muuttamaan tänne. Etätyönkin aikakaudella klusterihyödyt ovat merkittävä tekijä tälläkin alalla.